Daily Current Affairs Quiz - 11 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 11 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 11 June 2019

1. Who has won the 2019 Canadian Grand Prix award?

(A) Max Verstappen
(B) Valtteri Bottas
(C) Sebastian Vettel
(D) Lewis Hamilton
(E) Michael Schumaker
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: British racing driver Lewis Hamilton (Mercedes) beat Sebastian Vettel (Ferrari) to win Canadian Grand Prix 2019 on June 9, 2019.

2. Which of these insurance company has launched the proprietary tool MyPQ?

(A) LIC
(B) Max Life Insurance Company
(C) ICICI Prudential Life Insurance
(D) Tata AIA Life
(E) Bharti Axa Life Insurance
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Max Life Insurance Company has launched a unique proprietary tool, ‘My Protection Quotient’ (MyPQ) to gauge the level of an individual’s financial protection.

3. Indian player Yuvraj Singh hit 6 sixes in an over while playing against which country?

(A) New Zealand
(B) Australia
(C) England
(D) South Africa
(E) Pakistan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Indian allrounder cricketer, Yuvraj Singh has announced his retirement from all forms of international cricket. He was adjudged the Player of the Tournament in both as he amassed 148 runs at 29.60 including the famous six sixes in an over that he hit against England’s Stuart Broad in the quarter-finals of the tournament.

4. The Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman has been newly instituted by which ministry?

(A) Ministry of Information and Broadcasting
(B) Ministry of Human Resource Development
(C) Ministry of Health and Family Welfare
(D) Ministry of Skill Development & Entrepreneurship
(E) Ministry of External Affairs
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Ministry of Information and Broadcasting has instituted the first edition of Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman (AYDMS), from 2019 to mark the contribution of media in spreading the message of Yoga.

5. Girish Karnad who died recently was a noted___________

(A) Journalist
(B) Actor
(C) Author
(D) Politician
(E) Song Writer
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Girish Karnad passed away due to health issues on June 10, 2019. He was 81. The playwright, actor, director, teacher, administrator, activist and intellectual was not just a Renaissance Man who spanned cultural genres.

6. The wreckage of which Indian Air Force aircraft was found in Arunachal Pradesh recently?

(A) AN-32
(B) Mig-21
(C) Mirage 2000
(D) Boeing 707
(E) Boeing 830
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Indian Air Force (IAF) transport aircraft Antonov AN-32 that took off from Assam’s Jorhat with 13 people onboard on June 3, 2019 went missing over hilly terrain in the Northeast. The wreckage of the same has been located by the IAF at 16 kms of North of Lipo at Siang district in Arunachal Pradesh.

7. Which of the following Indian historian has been elected as an International Member of the American Philosophical Society?

(A) Brijisha Das Gupta
(B) Romila Thapar
(C) Arvinda Chaturvedi
(D) Anushka Rawat
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Romila Thapar has been elected as an international member of American Philosophical Society (APS) at its Annual Spring Meeting. She is Professor Emerita of history at Jawaharlal Nehru University (JNU) in New Delhi.

8. Who is the current Cabinet Secretary?

(A) Nripendra Misra
(B) Ajit Seth
(C) Pradeep Kumar Sinha
(D) Rajiv Gauba
(E) Nirmala Seetharaman
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Government of India has further given three-month extension to Cabinet Secretary Pradeep Kumar Sinha, whose four year tenure will be completed on June 12, 2019.

9. The Max Life Insurance Company Limited has announced to observe which of these dates as Protection Day every month?

(A) 2
(B) 6
(C) 8
(D) 10
(E)12
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Max Life Insurance Company Limited has announced to observe Mark Protection Day on the 6th day of Every Month. The Company will roll out a wide range of initiatives across Max Life’s network of over 240 Max Life’s offices and distribution partners. including a “Super Customer Week”, where customers across the board will be educated about various aspects of financial protection.

10. Which of the following accused in Kathua rape-murder case was acquitted by Pathankot special court?

(A) Vishal Jangotra
(B) Pravesh Doshi
(C) Anand Dutta
(D) Tilak Raj
(E) All of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Six out seven accused including mastermind Sanjhi Ram, special police officer Deepak Khajuria, Parvesh Kumar, Surender Verma, Tilak Raj, and Anand Dutta. Only Sanjhi Ram’s son Vishal Jangotra has been acquitted.

11. Which nation has set the record of posting the highest-ever chasing target against Australia in a cricket world cup match?
(A) India
(B) West Indies
(C) England
(D) New Zealand
(E) South Africa
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India put up a massive total of 352/5 in their second world cup match against Australia at the Oval on June 9. The total is the highest that any team has ever managed to make against Australia in a world cup match.

12. Which planet will be the brightest object in the sky in June, besides the sun and the moon?

(A) Venus
(B) Jupiter
(C) Saturn
(D) Mercury
(E) Pluto
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Jupiter will be the brightest object in the sky in June, besides the sun and moon. Jupiter is the biggest planet in the solar system and it will be closer to Earth today, June 10, 2019 than at any other time of the year. It is expected to be seen after the sun has set.

13. Which region among the following has decided to go ahead with extradition laws despite massive protest?

(A) Taiwan
(B) Australia
(C) Mauritius
(D) Hong Kong
(E) Sri Lanka
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Hong Kong’s Chief Executive Carrie Lam has signalled on June 10, 2019 that her government will go ahead with proposed amendments to its extradition laws despite a massive protest against them. She said that the legislation is important and will help Hong Kong uphold justice and fulfill its international obligations.

14. In a recent list released by Forbes, which woman of Indian origin is ranked 18th in the list of America’s richest 80 women?
(A) Neerja Sethi
(B) Neha Narkhede
(C) Aprajita Sinha
(D) Jayshree Ullal
(E) Chandra Kochar
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Jayshree Ullal (18th Rank), co-founder of IT consulting and outsourcing firm Syntel Neerja Sethi (23rd Rank), and CTO and co-founder of streaming data technology company Confluent Neha Narkhede (60th Rank) are in the Forbes list of ‘America’s Richest Self-Made Women 2019’.

15. Where would be the main event of International Yoga Day will be organised in the country by Government of India?

(A) Ranchi
(B) Alwar
(C) Almora
(D) Patna
(E) New Delhi
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Jharkhand capital Ranchi will be the venue for the main event for International Yoga Day on June 21 and Prime Minister Narendra Modi will attend it. The event will be held at the Prabhat Tara ground and around 30,000 people are expected to participate in it.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ