Daily Current Affairs Quiz - 11 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 11 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 11 July 2019

1. Which company launched the first electric SUV in India?

(A) Hyundai
(B) BMW
(C) Nissan
(D) Volkswagen
(E) Audi
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The South Korean automobile manufacturer Hyundai launched India’s first fully-electric SUV that offers a range of 452 km in a single charge as per ARAI certification. With a quick charge DC socket, it can get 80% charged in 57 minutes. It has a CCS type II charging port.

2. What is the name of the first train of Indian Railways to be handed over to private players for operation?

(A) Tejas Express
(B) Shatabdi Express
(C) Karnataka Express
(D) Duronto Express
(E) Sampark Kranti Express
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Tejas Express, running on Delhi – Lucknow route, will be run by private sector operators as a part of 100 days action plan . However, the custody of the train will be with the Indian Railway Catering and Tourism Corporation. Currently, it is parked at the Anand Nagar railway station in Uttar Pradesh.

3. Who has become the Director-General of Civil Aviation (DGCA)?

(A) Aditya Kumar Joshi
(B) B S Bhullar
(C) Arun Kumar
(D) Tuhinanshu Sharma
(E) M R Mehta
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The additional secretary in the Ministry of Civil Aviation, Arun Kumar, has been appointed as the DGCA chief. He was heading the DGCA as an additional charge since May of this year.

4. Toran Yadav, an Indian para-athlete has won 3 silver medals at 4th World Wealth Yoga Festival and Championship. He hails from which state?

(A) Maharashtra
(B) Andhra Pradesh
(C) Assam
(D) Chhattisgarh
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Chhattisgarh para athlete Toran Yadav has made the country proud by winning 3 medals at the 4th World Wealth Yoga Festival and Championship at Europe. He received two silver medals in the rhythmic pair and artistic pair and a bronze medal in athletic yoga.

5. Government has planned to raise around Rs 10,000 crore from which tranche of CPSE Exchange-Traded Fund?

(A) 5th
(B) 6th
(C) 4th
(D) 7th
(E) 8th
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Launching on 18th July, the government is aiming to raise up to Rs 10,000 crore from the sixth tranche of CPSE Exchange Traded Fund (ETF). The government has already raised Rs 38500 crores from the previous five tranches of disinvestments.

6. As per CBRE , which is ranked as the most expensive office location in India?

(A) Karol Bagh, Delhi
(B) Saket, New Delhi
(C) Connaught Place, Delhi
(D) Khan Market, Delhi
(E) Hauz Khas, Delhi
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The property consultant CBRE in its Global Prime Office Occupancy Costs survey has found New Delhi’s Connaught Place (CP) as the ninth most expensive office location in the world. The annual rent in this area is nearly $144 per sq ft.

7. Who is the author of the book, “War over Words: Censorship in India, 1930-1960”?

(A) Devika Sethi
(B) Laxman Rao
(C) Manish Dubey
(D) Mohanlal Bhaskar
(E) Sobha De
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Authored by Devika Sethi, the book named “War over Words: Censorship in India,1930-1960” explores the diverse mechanisms and motivations for censorship and its role in the shaping of the modern Indian republic.

8. What is the amount NABARD will raise through non-convertible debentures in 2019-20?

(A) Rs 30,000 crore
(B) Rs 50,000 crore
(C) Rs 40,000 crore
(D) Rs 60,000 crore
(E) Rs 65,000 crore
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The National Bank for Agriculture and Rural Development has decided to raise long-term funds of Rs 60,000 crore through non-convertible debentures in the current financial year 2019-20.

9. Which Indian athlete has won gold at World Universiade?

(A) Dutee Chand
(B) Hima Das
(C) Swapna Barman
(D) Manika Batra
(E) Sanjivani Jadhav
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The 23-year-old, National record holder Dutee Chand becomes the first Indian woman track and field athlete to clinch a gold medal in the World Universiade. She has won the 100m dash event in Napoli in just 11.32 seconds.

10. What is the amount of deposits in Jan Dhan account, as per the latest data shared by the finance ministry?

(A) Rs 1.5 lakh crore
(B) Rs 2 lakh crore
(C) Rs 1 lakh crore
(D) Rs 2.5 lakh crore
(E) Rs 3 lakh crore
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The total deposits in the bank accounts opened under Jan Dhan scheme have crossed the Rs 1 lakh crore mark. According to the latest data shared by the finance ministry, there are over 36.06 crore accounts having deposits of Rs 1,00,495.94 crore as on July 3.

11. Rajya Sabha has passed a resolution to impose 200% customs duty on goods from which country?

(A) USA
(B) China
(C) Pakistan
(D) Bangladesh
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The upper house of the parliament has passed a resolution to impose 200% customs duty on all imports from Pakistan. It was a formal decision of the move taken by the government after the Pulwama attack.

12. When is the World Population Day observed?

(A) July 10
(B) July 11
(C) July 12
(D) July 9
(E) July 8
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: World Population Day is being observed on July 11 every year. The objective behind celebrating this day is to spread knowledge about the global issue of rising population. In the recent findings of the Pew Research Center, India will surpass China by 2100.

13. Which Sikh fundamentalist organisation has been banned by the government under the Unlawful Activities Prevention Act for its alleged anti-national activities?

(A) Sikhs for justice
(B) Babbar Khalsa
(C) World Sikh Organisation
(D) Sikh Coalition
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The government of India have banned the Sikh fundamentalists organization called as Sikhs for Justice, as they are indulging in anti-social activities prejudicial to the internal security of India. They claim to have the potential of disturbing peace and unity and integrity of the country.

14. Which country has decided to impose a green tax on airline tickets from 2020?

(A) India
(B) USA
(C) France
(D) Sri Lanka
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The French government has decided to impose a tax of up to €18 on plane tickets for all flights from airports in France to help, less-polluting transportation projects. The move will take effect from 2020. For economy class, a tax of €1.5 will be imposed and for business-class traveller higher tax will be applied. This action is expected to bring in around €182 million a year which will be invested in greener transport infrastructures and projects.

15. BCC and BRICS have signed an MoU to promote trade with which Indian state in particular?

(A) Jharkhand
(B) West Bengal
(C) Bihar
(D) Rajasthan
(E) Maharashtra
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Bharat Chamber of Commerce and the BRICS Chamber of Commerce and Industry have signed an MoU to promote trade and investments .They will work closely to foster trade, technological and industrial cooperation between West Bengal and BRICS countries.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ