Daily Current Affairs Quiz - 11 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 11 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 11 April 2019

1. What is the name of the app launched by President Ram Nath Kovind for the families of martyred CRPF troops.?

(A) Veer Parivar
(B) Veer Shakti
(C) Valour
(D) CRPF Suraksha
(E) Jaabaz Parivar
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: President Ram Nath Kovind on April 9, 2019, launched ‘Veer Parivar App’, a mobile application for families of CRPF personnel killed in the line of duty. The application will act as an interface between the Central Reserve Police Force (CRPF) authorities and the next of kin of the slain personnel.

2. Which organization has urged media to do objective reporting on polls and exercise caution against paid news?

(A) SC
(B) PCI
(C) NBA
(D) CBFC
(E) NewsBroadcasting Standards Authority
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Press Council of India has issued new guidelines, urging the media to do objective reporting on the upcoming Lok Sabha elections and cautioning it against the phenomenon of paid news. Under the guidelines, while reporting on the actual campaign, a newspaper may not leave out any important point raised by a candidate and make an attack on his or her opponent.

3. India recently evacuated peacekeeping CRPF contingent from which country?

(A) Serbia
(B) Rwanda
(C) Morocco
(D) Libya
(E) Saudi Arabia
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: India recently evacuated its peacekeeping forces comprising 15 CRPF personnel from Tripoli after the situation suddenly worsened in Libya. The military conflict in Libya escalated after the Libyan National Army (LNA) launched a surprise airstrike in Tripoli.

4 Which organisation launched a course in Film Criticism and the Art of Review?

(A) Ministry of Information and Broadcasting
(B) Whistling Woods International
(C) Film and Television Institute of India
(D) Lalit Kala Academy
(E) Ranga Shankara
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The Film and Television Institute of India (FTII) on April 10, 2019, announced a course in Film Criticism and the Art of Review for the first time. The course meets a long-standing demand of cinema critics, film reviewers, film bloggers, research scholars, film academics and anyone who has more than ordinary interest in cinema.

5. Which court has held that woman can file dowry harassment case from anywhere?

(A) Jodhpur High Court
(B) Supreme Court
(C) National Commission for Women
(D) Delhi High Court
(E) Madras High Court
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Supreme Court on April 9, 2019, ruled that a woman, who fled her marital or matrimonial home due to the cruelty of dowry harassment, can file a case of dowry harassment against her husband and in-laws from the place she has taken shelter under Section 498 of the Indian Penal Code (IPC).

6. Exercise ‘Bold Kurukshetra 2019’ began between India and which country?

(A) Singapore
(B) Indonesia
(C) Malaysia
(D) Maldives
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: India, Singapore joint military exercise, ‘Bold Kurukshetra 2019’ began on April 8, 2019 at Babina Cantonment, Jhansi, Uttar Pradesh. This is the 12th edition of the exercise. The three-day exercise is being conducted to develop military technology, boost maritime security and bolster the nations’ fight against terrorism.

7. Which organisation bagged the prestigious AIMA Managing India Award 2019 for outstanding PSU of the year?

(A) Bharat Electronics Limited
(B) Bharat Petroleum Corporation Limited
(C) Indian Oil Corporation
(D) Nuclear Power Corporation Limited
(E) KIOCL
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Indian Oil Corporation (IOC) has bagged the prestigious ‘AIMA Managing India Award 2019 for outstanding PSU of the year.’ The award was presented by former President Pranab Mukherjee to Sanjiv Singh, Chairman, Indian Oil. The All India Management Association (AIMA), the apex body of management professionals in the country, is committed to enhancing business excellence through its multifaceted activities.

8. Who is the chairman of the National Building Construction Corporation?

(A) Shiv Das Meena
(B) K Srikanth
(C) PS Jayakumar
(D) PV Bharathi
(E) Anoop Kumar Mittal
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Shiv Das Meena, Additional Secretary of the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) has been appointed as the Chairman cum Managing Director (CMD) of National Buildings Construction Corporation (NBCC). He has taken over the office from Dr Anoop Kumar Mittal, the outgoing CMD, who had served the organisation for 34 years.

9. Who was elected as the new president of the International Chamber of Commerce?

(A) PV Kumar
(B) Vikramjit Sahney
(C) Ashish Chauhan
(D) Vikram Limaye
(E) Sandeep Jain
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: SUN Group Chairman Vikramjit Singh Sahney elected as the new president of International Chamber of Commerce (ICC) – India. He said the chamber would work with the government to promote India’s external trade.ICC was founded in the aftermath of first world war when no world system of rules covered trade, investment, finances and commercial relations.

10. Batista announced his retirement. He was associated with which sports?

(A) Football
(B) MMA
(C) Wrestling
(D) Cricket
(E) Swimming
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Describing his over two-decade stint as a WWE wrestler as “a hell of a run”, Dave Bautista has officially announced his retirement from professional wrestling. This year, Bautista will be seen reprising his role as Drax the Destroyer in “Avengers: Endgame”, which he will follow up with “Stuber”.

11. Who successfully defended her Monterrey open title 2019?

(A) Victoria Azarenka
(B) Carolina Marine
(C) Garbine Muguruza
(D) Saina Nehwal
(E) Sania Mirza
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Spain’s Garbine Muguruza successfully defended her Monterrey Open title when Victoria Azarenka retired injured from her first WTA singles final in three years. Muguruza was leading the match between the two former world number ones 6-1 3-1 when Azarenka decided she was unable to continue because of an injury to her right leg.

12. Which company has introduced ‘Anthos’ a new open platform to run and manage apps from anywhere?

(A) TCS
(B) Google
(C) Facebook
(D) Adobe
(E) Windows
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Google has introduced a new open platform called “Anthos” to run and manage apps from anywhere. Based on the Cloud Services Platform that Google announced in 2018, “Anthos” lets users run applications on existing on-premise hardware investments or in the Public Cloud.

13. Google has Recently launched its first drone delivery service in _____.

(A) India
(B) Canada
(C) Australia
(D) USA
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Google parent Alphabet has beaten Amazon to launch one of the first commercial drone delivery businesses. Alphabet made its first delivery in Canberra after getting approval from the country’s civil aviation authority. Around 100 homes in the suburbs of Crace, Palmerston, and Franklin will initially have access to the service, but in the coming months, the company plans to expand it to homes in Harrison and Gungahlin.

14. The National Green Tribunal formed a committee to look into the alleged erosion of Yamuna floodplain. Who will head the committee?

(A) Adarsh Kumar Goel
(B) Ranjan Gogoi
(C) Prannath Singh
(D) Govind Mathur
(E) Sudhir Khanna
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The National Green Tribunal formed a committee to look into the alleged erosion of Yamuna floodplain due to movement of heavy vehicles in Sonipat district. A bench headed by NGT Chairperson Justice Adarsh Kumar Goel constituted a committee comprising the principal secretary of the Haryana Irrigation and Water Resources Department, member secretary of the Haryana State Pollution Control Board and the director of the Mines and Geology Department.

15. According to the IMF, what will be the global growth forecast for 2019?

(A) 2.5 percent
(B) 3.3 percent
(C) 3.5 percent
(D) 4.0 percent
(E) 4.3 percent
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The International Monetary Fund (IMF) lowered its global growth forecast for 2019 to 3.3 per cent from the previous level of 3.5 per cent in its latest World Economic Outlook (WEO). The forecast shows sharply lower global trade growth and signs weakness is spreading mean we see 2019 global GDP growth of 2.5%, versus 2018’s 3%. A recent services pick-up gives some comfort. But key economies’ retail sales have been weak

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ