Daily Current Affairs Quiz - 10 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 10 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 10 May 2019

1. The Desert Storm 2019 has started from which city of Rajasthan?

(A) Bikaner
(B) Jaipur
(C) Barmer
(D) Jaisalmer
(E) Jodhpur
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Desert Storm 2019 is touted to be the longest Cross-Country Rally in India, which is started from Bikaner in Rajasthan on 8th May. The 4-day-long Rally will see over 100 teams competing in high temperatures, treacherous dune crossings and fast technical gravel straights and fast technical gravel straights and fast technical gravel straights which will pose an exciting challenge to the competitors. It comprises 600 km of extremely harsh Special Stages in addition to over 900 km of Transport Stages.

2. India’s first natural Ice Café is located in which of the following states?

(A) Himachal Pradesh
(B) Jammu & Kashmir
(C) Sikkim
(D) Arunachal Pradesh
(E) Nagaland
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India’s first natural Ice Cafe has started at a height of 14,000 feet in Leh, Ladakh. The ice cafe is located on the Manali-Leh Highway. It is created by natural process by the Border Road Organisation (BRO) officials, with the help of some locals during winters. It is built in the shape of a mound with the purpose of saving water in winter and using it later for irrigation purposes when the ice melts in spring. The cafe utilises the same concept as used by Sonam Wangchuk for his ice stupa project in Ladakh and has been attracting a large number of tourists.

3. Which country’s privately developed rocket ‘Momo-3’ reached outer space?

(A) Japan
(B) South Korea
(C) USA
(D) China
(E) India
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: A Japanese aerospace startup Interstellar Technology Inc. has become the first private firm in Japan to launch a rocket into space. It has successfully launched a small rocket ‘Momo-3’ from its test site in Hokkaido, which reached about 110 (68 miles) in altitude before falling into the Pacific Ocean after 10 minutes of flight time. With this feat, Momo-3 has become Japan’s first privately developed model to reach outer space. The rocket is about 10 meters (32 feet) long & 50 centimetres (1.5 feet) in diameter and weighs about 1 ton. The rocket is capable of putting payloads into orbit. The Interstellar Technology, founded in 2013 by former Livedoor Co. President Takafumi Horie aims to develop low-cost commercial rockets to carry satellites into space.

4. Dr. NR Madhava Menon, the father of modern Indian Legal Education has passed away. He was from which state?

(A) New Delhi
(B) Kerala
(C) Arunachal Pradesh
(D) Goa
(E) Gujarat
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Dr. NR Madhava Menon (84), the renowned academician and father of modern Indian Legal Education, passed away in Thiruvananthapuram, Kerala on May 8, 2019.He is credited for revolutionizing the field of legal education by establishing National Law Schools and by conceptualizing the 5-year integrated LLB programme. He was the founder Director of the National Law School of India University (NLSIU) Bangalore and the National Judicial Academy (NJA) Bhopal and the founder Vice Chancellor of the West Bengal National University of Juridical Sciences (NUJS). The nation honoured him with the Padma Sri in 2003 for his outstanding contributions to the legal field.

5. What is the theme of the 2019 edition of World Thalassaemia Day (WTD)?

(A) Thalassaemia past, present and future
(B) Share knowledge and experience and fight for a better tomorrow in thalassaemia
(C) Universal access to quality thalassaemia healthcare services
(D) Access to safe and effective drugs in thalassaemia
(E) The right for quality health care of every patient with Thalassaemia
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: For the global thalassaemia family, the 8th of May constitutes a very special day as it is dedicated to both commemorate the thalassaemia patients who are no longer with us but are always close in our heart and to celebrate all those patients who are alive and fighting every day for their right to a better quality of life. On this special day, every year, TIF focuses on a different theme that intervenes with the quality and appropriate treatment of patients and impacts their quality of life.

6.The researchers at which institute has found a novel function for stress buster serotonin to treat neurological decline?

(A) AIIMS, Mumbai
(B) Tata Institute of Fundamental Research, Mumbai
(C) National Institute of Mental Health and Neurosciences, Bangalore
(D) All India Institute of Speech and Hearing, Mysore
(E) AIIMS, Delhi
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: In a surprising discovery, researchers at the Tata Institute of Fundamental Research (TIFR) Mumbai have found a novel function for serotonin (a chemical that signals between neurons). The recent discovery establishes that serotonin is involved in the generation of new mitochondria (the powerhouse of the cell) in neurons, increased cellular respiration and fuel (ATP) in the cell. Serotonin’s newly identified function has been studied in mice and rats. If found to be true in humans, which is likely to be the case, it may have important medical implications.

7. Pakkamalai Reserve Forests is located in which state?

(A) Uttrakhand
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) Himachal Pradesh
(E) Gujurat
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: For the first time, researchers have recently sighted nests of the grizzled giant squirrel (Ratufa macroura) at Pakkamalai Reserve Forests near Gingee(Tamil Nadu) in the Eastern Ghats. It is an endangered species listed under Schedule I of the Wildlife Protection Act of 1972. The grizzled giant squirrel is usually known to nest in the Western Ghats in Southern India ranging from Chinnar Wildlife sanctuary in Kerala to Anamalai Tiger Reserve and Palani hills in Tamil Nadu. Owing to habitat loss and poaching, the species has been categorized as near threatened by the Red List and listed under Schedule II of CITES.

8. Which institution passed a landmark law to make reporting sex abuse obligatory?

(A) Hollywood
(B) Catholic Church
(C) Bollywood
(D) Jamia Arifa
(E) United Nations
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Catholic Church head, Pope Francis released ‘Motu Proprio’ declaring that those, who suspect sexual abuse in the Catholic Church or have a hint about it, are obliged to report it promptly to the church authorities.

9. Which country recently reported the first ever case of the Monkeypox Virus?

(A) UAE
(B) Ivory Coast
(C) USA
(D) Singapore
(E) Guinea-Bissau
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The first case of Monkeypox Virus was reported in Singapore recently. As per the authorities, the virus was brought in by a Nigerian man who arrived in Singapore in April 2019. The virus is similar to human smallpox.

10. India’s new species of reddish-brown pit viper was recently discovered in which state?

(A) Uttarakhand
(B) Punjab
(C) Uttar Pradesh
(D) Arunchal Pradesh
(E) Tamil Nadu
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: A new species of venomous reddish-brown pit viper was discovered in the West Kameng district of Arunachal Pradesh by a team of herpetologists led by Ashok Captain.

11. Which country has become the second one in the world to declare climate emergency?

(A) UK
(B) Ireland
(C) Iceland
(D) Singapore
(E) Nigeria
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Ireland has become the second nation after Britain to declare a climate emergency. The Irish Parliament accepted an amendment to a parliamentary report declaring a “climate emergency” and calling on parliament to examine how the Irish government can improve its response to the issue of biodiversity loss without a vote on May 9.

12. Who among the following Indian actresses has been appointed by the UN as its SDG advocate?

(A) Sushmita Sen
(B) Dia Mirza
(C) Madhuri Dixit
(D) Priyanka Chopra
(E) Aishwarya Rai Bachan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Indian actress Dia Mirza and Alibaba chief Jack Ma have been appointed by UN Secretary-General Antonio Guterres as the new advocates for the UN’s ambitious Sustainable Development Goals (SDGs). They will be among the new class of ‘SDG Advocates’, which includes 17 influential public figures.

13. The Supreme Court has granted how much time to the Ayodhya mediation panel to come to a solution?

(A) 3 Months
(B) 6 Months
(C) 9 Months
(D) 12 Months
(E) 18 Months
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Supreme Court has granted time extension to the Ayodhya mediation panel to come up with an amicable solution in the Ram Janmabhoomi-Babri Masjid land dispute case till August 15, 2019. The decision was taken by a five-judge constitution bench of the apex court comprising Chief Justice Ranjan Gogoi, Justices S A Bobde, Chandrachud, Ashok Bhushan and Abdul Nazeer.

14. Which state police deployed the first ever anti-Naxal women’s commando unit?

(A) Odisha
(B) Jharkhand
(C) Andhra Pradesh
(D) Chattisgarh
(E) Bihar
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Chhattisgarh police for the first time has inducted women commandos in the District Reserve Guard, its frontline anti-Naxal force.

15.The Supreme Court has refused to regularise the pay of contractual teachers belonging to which state?

(A) Odisha
(B) Jharkhand
(C) Andhra Pradesh
(D) Chattisgarh
(E) Bihar
 

Click Here to view Answer

Solution: E
Archery: The Supreme Court has set aside the order of the Patna High Court, in which it had ruled that contract teachers in the state are entitled to a salary that is at par with the regular permanent teachers. The 3.5 lakh contractual teachers had demanded that they should also be given the same salary and benefits as the regular teachers as they were doing the same work and had the same educational qualification.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ