Daily Current Affairs Quiz - 10 June 2019

Daily Current Affairs Quiz – 10 June 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 10 June 2019

1. PM Modi has been conferred with ‘The Most Honourable Order of the Distinguished Rule of Nishan Izzuddeen’. It is the highest honour for foreign nationals by which country?

(A) Australia
(B) Indonesia
(C) Sri Lanka
(D) Maldives
(E) Bangladesh
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Prime Minister Narendra Modi was conferred with ‘The Most Honourable Order of the Distinguished Rule of Nishan Izzuddeen’ award by the Maldives President Ibrahim Mohamed Solih on June 8, 2019. It is the highest award to honour foreign nationals by the Maldives.

2. India’s Deccan Development Society (DDS) has won the United Nation’s Equator Prize for 2019. The NGO is based in which state?

(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Telangana
(D) Karnataka
(E) Madhya Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: A group of 6 women of the Telangana based NGO named Deccan Development Society (DDS) have bagged the United Nation’s Equator Prize for 2019 for their outstanding effort for nature-based solution to climate change and sustainable development.

3. Which state has launched the Rythu Bharosa scheme recently?

(A) Andhra Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Telangana
(D) Odisha
(E) Gujarat
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Andhra Pradesh government has announced the launch of a new farmer support scheme, named YSR Rythu Bharosa. It will be launched on October 15, 2019. It will replace the Annadata Sukhibhava Scheme of the previous government.

4. Who has been appointed as the electoral officer of BCCI?

(A) T. S. Krishnamurthy
(B) M. S. Gill
(C) Navin Chawla
(D) N Gopalaswami
(E) Vinod Rai
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: N Gopalaswami has been appointed as the BCCI’s electoral officer. He will supervise the elections of the BCCI and the Indian Cricketers Association. On May 21, the CoA had announced that BCCI elections would be held on October 22, 2019. It had been announced earlier that the electoral officer would be appointed by June 30.

5. India has signed Rs 300-crore deal with which country to buy 100 plus SPICE bombs?

(A) Germany
(B) Israel
(C) France
(D) Russia
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Indian Air Force has signed Rs 300-crore deal with the government of Israel to buy more than 100 SPICE bombs. SPICE bomb stands for Smart, Precise Impact, Cost-Effective. SPICE bomb has a standoff range of 60 kilometres. They are manufactured by Israeli defence firm Rafael Advanced Defence Systems

6. What is the projected GDP growth of Indian economy for 2019-20 as estimated by Goldman Sachs?

(A) 7.3%
(B) 7.5%
(C) 7.2%
(D) 7.1%
(E) 7%
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: American brokerage Goldman Sachs has predicted the Indian GDP growth to accelerate to 7.2 percent in 2019-20 on lower oil prices, political stability and removal of infrastructure bottlenecks.

7. Parvez Ahmad has been recently removed as the Chairman of which bank?

(A) Karnataka Bank
(B) Jammu and Kashmir Bank
(C) Dhanlaxmi Bank
(D) Karur Vysya Bank
(E) ICICI Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Chairman of J&K Bank, Parvez Ahmad has been removed from the post by the Jammu and Kashmir government. It added that R K Chhibber has been appointed as the interim chairman and director on the board of directors.
Chibber will replace Ahmad, who was appointed in 2016 as the chairman of the bank.

8. Currently, who has been named as the “World’s Richest Female Musician” by the Forbes magazine?

(A) Lady Gaga
(B) Halle Berry
(C) Beyonce
(D) Rihanna
(E) Britney Spears
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Singer Rihanna has been named as the “World’s Richest Female Musician” by the Forbes magazine. She has an earning of $600 million with the bulk of that coming from her Fenty beauty range.

9. Name the winner of Amnesty International’s Ambassador of Conscience Award 2019?

(A) Greta Thunberg
(B) Örjan Ramberg
(C) Josefin Nilsson
(D) Lena Endre
(E) Malala Yousafzai
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Amnesty International has awarded Sweden’s teenage climate activist Greta Thunberg with their most prestigious award ‘Ambassador of Conscience Award’ on June 7, 2019, for her leadership in the climate movement.

10. When is the World Brain Tumor Day observed?

(A) June 10
(B) June 8
(C) June 9
(D) June 7
(E) June 11
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: World Brain Tumor Day is observed on 8th June, every year. German Brain Tumour Association (Deutsche Hirntumorhilfe e.V.), a nonprofit organisation, first marked this day in the year 2000 to spread the awareness about the brain tumour among the general public. World Brain Tumor Day is now celebrated annually on 8 June as a tribute to all brain tumour patients and their families.

11. Who has been awarded the maiden George H. W. Bush Award for Statesmanship in U.S.-China Relations?
(A) Jimmy Carter
(B) Gerald Ford
(C) Richard Nixon
(D) Ronald Reagan
(E) Barack Obama
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The George H. W. Bush Foundation for U.S. China Relations has conferred its inaugural George H. W. Bush Award for Statesmanship in U.S.-China Relations to former President of United States of America, Jimmy Carter. The 94-year-old will receive the award on June 12 at the Carter Center in Atlanta.

12. The Swachh Survekshan League 2020 has been launched to be conducted on ___ basis in 2019.

(A) Monthly
(B) Quarterly
(C) Fortnightly
(D) Bi-monthly
(E) Yearly
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Hardeep S Puri, Minister of State (I/C) for Housing & Urban Affairs, launched the Swachh Survekshan 2020 League in New Delhi on 6 June 2019. Swachh Survekshan League 2020 will be conducted in 3 quarters, i.e. April- June, July – September and October- December 2019 for cleanliness assessment of cities and towns in India.

13. The first ever Dinosaur Museum cum Park has been opened in which state of India?

(A) Maharashtra
(B) Rajasthan
(C) Gujarat
(D) Andhra Pradesh
(E) Karnataka
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India’s first Dinosaur Museum cum Park has been inaugurated in Gujarat. The Museum has come up in Raiyoli in Mahisagar district in Gujarat.

14. Name the first ever Indian Origin to be appointed as the Chief Economist of the United Kingdom Foreign and Commonwealth Office?
(A) Kumar Iyer
(B) Ruchi Ghanashyam
(C) Riva Ganguly Das
(D) Abhay Thakur
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The government of United Kingdom has appointed Kumar Iyer as the Chief Economist of the Foreign and Commonwealth Office (FCO) with effect from July 2019. He is the first Indian-origin person.

15. RBI has imposed a penalty of Rs 2 crore on which bank for non-compliance to RBI’s guidelines on promoter shareholding?

(A) ICICI Bank
(B) Kotak Mahindra Bank
(C) Punjab National Bank
(D) Axis Bank
(E) State Bank of India
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of Rs 2 Crore on Kotak Mahindra Bank Limited for non-compliance to RBI’s guidelines on promoter shareholding.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ