Daily Current Affairs Quiz - 10 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 10 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 10 July 2019

1. What is the name of RBI’s roadmap to improve regulation and supervision of the central bank?

(A) Umang 2022
(B) Unnati 2022
(C) Utkarsh 2022
(D) Urja 2022
(E) Ujjwal 2022
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: A three-year roadmap is being finalised by the Reserve Bank of India (RBI) to improve regulation and supervision and various other functions of the central bank. This is a medium-term strategy and is named as Utkarsh 2022 to strengthen the regulatory and supervisory mechanism.

2. Who has been appointed as the Head of Cricket at the National Cricket Academy?

(A) Virendra Sehwag
(B) Saurav Ganguly
(C) Sachin Tendulkar
(D) Rahul Dravid
(E) Javagal Shrinath
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: BCCI has appointed Rahul Dravid as the Head of Cricket at the National Cricket Academy (NCA) located in Chinnaswamy Stadium Bengaluru, Karnataka. Rahul Dravid is currently working with India Cements and is being asked to take the position with immediate effect.

3. Who has won Croatia Grand Chess Tour 2019?

(A) Maxime Vachier-Lagrave
(B) Magnus Carlsen
(C) Levon Aronian
(D) Vladimir Kramnik
(E) Viswanathan Anand
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Norwegian, Magnus Carlsen has won his eighth tournament in a row at the second leg of the Grand Chess Tour held in Zagreb. The world champion defeated Maxime Vachier-Lagrave.

4. Kyriakos Mitsotakis is the new Prime Minister of which country?

(A) Bulgaria
(B) Ireland
(C) Greece
(D) Croatia
(E) Argentina
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Kyriakos Mitsotakis is the new Prime Minister of Greece. He made a landslide victory against the leftist Syriza who was in power for the past 5 years.

5. Which city airport has got the statue of former Prime Minister Lal Bahadur Shastri unveiled recently?

(A) New Delhi
(B) Mumbai
(C) Bangalore
(D) Varanasi
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Coal India subsidiary, Northern Coalfields has recently built a statue of Lal Bahadur Shastri and placed at the Varanasi International Airport. Prime Minister Narendra Modi unveiled the statue during his recent visit. This 18 feet high metal statue is designed by renowned sculptor Ram V. Sutar

6. Who has been appointed as the Director-General of Fire Services, Civil Defence and Home Guard?

(A) Alok Verma
(B) M Nageswar Rao
(C) Rakesh Asthana
(D) Rahul Pandit
(E) S N Pradhan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: IPS officer from Odisha cadre, M Nageswar Rao has been appointed as the Director-General of Fire Services, Civil Defence and Home Guard and will continue to hold the post until July 2020.

7. Which state will have Asia’s first Six Sigma Institute of Mountain Medicines and High Altitude Rescue?

(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Uttarakhand
(D) Andhra Pradesh
(E) New Delhi
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The state government of Uttarakhand has decided to establish Asia’s first Six Sigma Institute of Mountain Medicines and High Altitude Rescue in the state. This mountain institute will create 1,200 jobs in various fields such as specialised healthcare, advance education and Rescue Training.

8. India along with which country has decided to exchange crucial information on drug trafficking and precursors?

(A) Russia
(B) Myanmar
(C) Nepal
(D) Maldives
(E) Sri Lanka
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India and Myanmar governments have decided to exchange crucial information related to drug trafficking and precursors. The decision was made after 4th Director General level talks between Narcotics Control Bureau (NCB) and the Central Committee for Drug Abuse Control (CCDAC) in New Delhi.

9. Which missile is developed for Indian Army under the Integrated Guided Missile Development Programme?

(A) Agni
(B) Prithvi
(C) Akash
(D) Nag
(E) Rafael
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Defence Research and Development Organisation (DRDO), in order to move nearer to the induction of the Nag anti-tank guided missiles into the army, carried out three successful test firings of the missiles in the Pokhran firing ranges. The missiles were test-fired during both day and night. Nag was one of the first five strategic missiles to be developed under the Integrated Missile Development Programme initiated in the 1980s. The other missiles developed under the project include the Agni, Prithvi, and Akash have been successfully inducted into the armed forces.

10. Who is the new Force Commander of the UN mission in South Sudan?

(A) Udanta Singh
(B) Shailesh Sadashiv Tinaikar
(C) Mandar Rao Desai
(D) Jerry Lalrinzuala
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Indian Army officer Lieutenant General Shailesh Sadashiv Tinaikar has been appointed as the Force Commander of the UN mission in war-ravaged South Sudan. He will be leading about 15,000 troops and will work to protect civilians, provide a safe environment for displaced families returning to their homes and to support the fragile peace process.

11. Which organisation had been partnering with the Ministry of Agriculture and Farmers welfare for five decades for addressing food and nutritional security in India?

(A) International Fund For Agricultural Development
(B) Food and Agriculture Organization
(C) World Food Programme
(D) Action Against Hunger
(E) UNICEF
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Agriculture & Farmers Welfare Minister, Narendra Singh Tomar has launched a Coffee Table Book today to commemorate five decades of partnership between the ministry and the UN World Food Programme for addressing food and nutritional security in India.

12. Which player has won the AIFF Women’s footballer of the year 2018-19 award?

(A) Oinam Bembem Devi
(B) Ashalata Devi
(C) Sasmita Malik
(D) Ngangom Bala Devi
(E) Aditi chauhan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Ashalata Devi has bagged the AIFF Women’s Footballer of the Year award. She guided her team Sethu to their maiden Indian Women’s League title and was rock-solid at the back.

13. Which Bank announced to pull out of global equity business to scale back investment banking?

(A) Deutsche Bank
(B) Barclays Bank
(C) HSBC India
(D) DBS Bank
(E) Yes Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Deutsche Bank has announced to pull out of global equities sales and trading with an aim to scale back investment banking. They will cut off 18,000 jobs for a global headcount of around 74,000 employees by 2022. The bank is said to be running under huge losses.

14. Soyuz Carrier Rocket with 33 Satellites has been launched by which country?

(A) India
(B) Russia
(C) France
(D) Sri Lanka
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Russia has launched its Soyuz-2.1a carrier rocket with a hydrometeorological satellite and 32 small satellites into the target orbit. The images of clouds, the surface of the Earth, ice and snow covers will be provided by this satellite.

15. Which state government has announced Rs.10K monthly allowance for Padma Shri awardees?

(A) Jharkhand
(B) Odisha
(C) Telangana
(D) Rajasthan
(E) Tamil Nadu
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Odisha government has decided to extend an allowance of Rs 10,000 per month to Padma award winners of the state who are facing financial problem. The state culture department had made this proposal which was later approved by Chief Minister Naveen Patnaik. The state has a total of 84 awardees.