Daily Current Affairs Quiz – 10 April 2019

Daily Current Affairs Quiz – 10 April 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 10 April 2019

1. When is the Valour Day celebrated by the Central Reserve Police Force (CRPF)?
(A) 9 April
(B) 10 April
(C) 11 April
(D) 12 April
(E) 13 April

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Central Reserve Police Force (CRPF) on April 9, 2019, celebrated its 54th Valour Day. On April 9, 1965, a small contingent of 2nd Battalion of CRPF successfully fought and repulsed an attack by a Pakistani Brigade at Sardar Post in the Rann of Kutch in Gujarat. They eliminated 34 Pakistani soldiers and captured four soldiers alive.

 

2. What was the theme of World Health Day 2019?
(A) Universal World and Health
(B) Universal Coverage: Everyone, Everywhere
(C) Health for All
(D) Healthy LIfestyle
(E) Healthy world

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The theme of World Health Day 2019 is ‘Universal Health Coverage: Everyone, Everywhere’. On the same occasion, the Government announced that so far, more than 17,000 Health and Wellness Centres (HWCs) are operational across the country under the Ayushman Bharat- Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY).

 

3. Which company has been awarded as the “Global Slag Company of the Year”?
(A) L&T
(B) Tata Steel
(C) Sony
(D) HCL
(E) Amazon

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Tata Steel has been named as the “Global Slag Company of the Year” at the 14th Global Slag Conference and Exhibition 2019. The conference held recently in Aachen, Germany is one of the largest global annual slag event, attended by major steelmakers, steel mill service providers & associated companies.

 

4 When is the World Homoeopathy Day observed every year?
(A) 8 April
(B) 9 April
(C) 10 April
(D) 11 April
(E) 12 April

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The World Homoeopathy Day 2019 will be observed across the world on April 10, 2019, to commemorate the birth anniversary of the founder of Homoeopathy, Christian Friedrich Samuel Hahnemann. A two-day convention was being organised on 9-10th April 2019 by the Central Council for Research in Homoeopathy (CCRH), an autonomous research organisation, Ministry of AYUSH on the occasion of the World Homoeopathy Day at Dr Ambedkar International Centre in New Delhi.

 

5. What is the name of the seller funding programme launched by Amazon India?
(A) Bolo
(B) Ketto
(C) East
(D) Ipay
(E) Wings

Click Here to view Answer

Solution: E
Archery: Amazon India has joined hands with Mumbai-based crowdfunding company called as Amazon Wings in partnership with Ketto to help its sellers raise funding for business expansion, product development and even for medical assistance. Under this initiative, Amazon will solicit interest from sellers to apply to Ketto for participation in the program.

 

6. The 16th edition of the joint military exercise “AFRICAN LION 2019” was held recently. It was between Morocco and which another country?
(A) France
(B) Russia
(C) USA
(D) India
(E) UAE

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The 16th edition of the joint military exercise between Morocco and USA named “African Lion 2019” was held from March 16 to April 7, 2019, in Southern Morocco in the cities of Agadir, Tifnit, Tan-Tan, Tata, and Ben Guerir near Marrakech. The Annual Moroccan-US drill was also participated by observers and military personnel from 15 countries representing Africa, North America, and Europe.

 

7. India had signed an agreement with ____ to increase defence cooperation.
(A) Bhutan
(B) Pakistan
(C) Sri Lanka
(D) Bangladesh
(E) Saudi Arabia

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India and Sri Lanka have agreed to increase cooperation in security and defence spheres in several areas, including regional security, curbing drug smuggling and human trafficking. India and Sri Lanka participated in the sixth round of defence dialogue where they discussed issues of mutual interest and reviewed the bilateral defence cooperation between both the countries.

 

8. The US recently designated ‘Islamic Revolutionary Guard Corps’ (IRGC) as a terrorist organisation. The IRGC belongs to which country?
(A) Libya
(B) Iran
(C) Syria
(D) Israel
(E) Pakistan

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: US President Donald Trump on April 8, 2019, announced designating of Iran’s ‘Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC)’, the elite military force, as a terrorist organisation. As per the US Secretary of State Mike Pompeo, the move is a part of the US efforts to put maximum pressure on Iran to end its support for terrorist plots and militant activity that trembles the Middle East.

 

9. Which country was positioned as the world’s top recipient of remittances according to the World Bank’s latest Migration and Development Brief?
(A) United States
(B) Saudi Arabia
(C) India
(D) China
(E) Sweden

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India was positioned as the world’s top recipient of remittances with its diaspora sending USD 79 billion back home in 2018, according to the World Bank’s latest Migration and Development Brief.

 

10. Which government body issued guidelines for banks to set up new currency chests.
(A) RBI
(B) SEBI
(C) PFRDA
(D) FMC
(E) IRDA

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Reserve Bank of India (RBI) on April 8, 2019, issued “Minimum Standards for a Currency Chest”, the guidelines for banks to set up new currency chests. The area of the strong room or vault of the new currency chest shall be of at least 1500 square feet. For those situated in hilly/ inaccessible places, the strong room/ vault area of at least 600 sq ft.

 

11. Which company became India’s first gaming unicorn?
(A) Hashcube Technologies
(B) Ingenuity Gaming
(C) Zapak Digital
(D) Dream11
(E) Dhruva Interactive.

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Dream11 has become the first Indian gaming company to be valued at over $1 billion. With this, it has entered India’s growing club of unicorns, or startups valued at over $1 billion. The valuation of Dream11 Fantasy Pvt. Ltd., the startup’s parent, soared to just under $1.5 billion after a secondary stake purchase by Hong Kong-based Steadview Capital.

 

12. Who has been conferred with All India Management Association award for lifetime contribution to media in 2019?
(A) Aroon Purie
(B) Vivek Goenka
(C) Mahendra Mohan Gupta
(D) Shobhana Bhartia
(E) Subhash Chandra

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Mahendra Mohan Gupta, Chairman & Managing Director, Jagran Prakashan Ltd and Editorial Director, Dainik Jagran, was awarded under Lifetime Contribution to Media category. Also, Azim H Premji, Chairman, Wipro Limited was awarded with Lifetime Contribution Award. The AIMA Managing India Awards was established with an aim to recognize achievers who have made a fundamental difference, creating an edge above peers for others to emulate. Since its inception in 2010, these Awards have been conferred on leading icons from the Indian industry, media, sport and entertainment.

 

13. Which university was ranked the best in the list of Top 10 Indian Universities in the National Institutional Ranking Framework -2019?
(A) JNU, Delhi
(B) BHU, Varanasi
(C) IISc, Bengaluru
(D) Anna University, Chennai
(E) Manipal University, Manipal

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The President of India, Ram Nath Kovind, released National Institutional Ranking Framework -2019 (NIRF) and presented the India Rankings awards to the top eight institutions in different categories at a function held in New Delhi on April 8, 2019. IISc, Bengaluru topped the ranking in the list of top ten universities in India.

 

14. Which state hosted the music and poetry festival titled ‘Jashn-e-Ittihaad’ to spread awareness about unity amongst the youth?
(A) Assam
(B) Odisha
(C) Maharashtra
(D) New Delhi
(E) Andhra Pradesh

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: On 6th April 2019, a music and poetry festival titled ‘Jashn-e-Ittihad’ was held at the Jamia Millia Islamia central university in New Delhi to spread awareness about unity amongst the youth. The festival was organized by Delhi-based entertainment company Question Associates Pvt Ltd.

 

15. Which bank has signed a term loan Pact of Rs. 2,000 crore for part financing of National Thermal Power Corporation(NTPC) recently?
(A) Indian Bank
(B) State Bank of India
(C) Canara Bank
(D) Bank of Baroda
(E) Dena Bank

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: On 5th April 2019, National Thermal Power Corporation(NPTC) has signed a term- loan Pact of Rs.2,000 crore with Canara Bank. The Loan facility prolonged at an interest rate linked to 3-Month MCLR of Bank. For part financing company’s capital expenditure, NPTC had inked a term-loan agreement for Rs.5,000 crore with State Bank of India in February 2019.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ