Daily Current Affairs Quiz - 1 July 2019

Daily Current Affairs Quiz – 1 July 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 1 July 2019

1. The _____ researchers have discovered the precise location of a powerful one-off burst of cosmic radio waves.

(A) Samoa
(B) French Polynesia
(C) Australia
(D) New Zealand
(E) Tonga
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: With the help of Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) radio telescope, the scientists have discovered the precise location of a powerful one-off burst of cosmic radio waves.

2. Where will the maiden World Youth Conference on Kindness held ?

(A) Pune
(B) Bangalore
(C) New Delhi
(D) Mumbai
(E) Hyderabad
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: With the theme of ‘Vasudhaiva Kutumbakam: Gandhi for the Contemporary World: celebrate the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi, UNESCO MGIEP will be organising the first World Youth Conference on Kindness in New Delhi from August 20-23.

3. As per the Mercer’s 25th Annual Cost of Living Survey, which of these cities is the most expensive city to live in for expatriates?

(A) Hong Kong
(B) Mumbai
(C) Singapore
(D) Tokyo
(E) UAE
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: According to Mercer’s 25th Annual Cost of Living Survey, Hong Kong was named as the costliest city in the world. Ranked at the 67th position,Mumbai has emerged as India’s most expensive city and is also included among the top 20 costliest cities in Asia for expatriates.

4. Priya Serrao has recently won the Miss Universe title of ____.

(A) New Zealand
(B) Australia
(C) India
(D) Finland
(E) South Africa
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: India born 26-year-old Priya Serrao has won the Miss Universe Australia title for 2019. Priya Serrao family moved to Australia from the Middle East.

5. ____has become the fastest batsman to reach 20,000 international runs.

(A) M.S. Dhoni
(B) Virat Kohli
(C) Chris Gayle
(D) Steve Smith
(E)Rohit Sharma
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Playing in his 417 innings against West Indies, India cricket captain Virat Kohli became the fastest batsman to reach 20,000 international runs.

6. A portal is launched by the RBI for Indian companies to report the Foreign Liabilities and Assets. It is called ___.

(A) CISBI
(B) SACHET
(C) FLAIR
(D) NYAY
(E) FORGE
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: As the name suggests, the RBI has developed a portal called as Foreign Liabilities and Assets Information Reporting (FLAIR) system for Indian companies wherein all the Foreign Liabilities and Assets (FLA) can be reported.

7. According to the data by DPIIT, _____ has topped the list of having most number of startups.

(A) Maharashtra
(B) Andhra Pradesh
(C) Bihar
(D) Karnataka
(E) Hyderabad
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: With 3661 startups taken place in the state, Maharashtra reaches the top in the country. This data is available with the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT).

8. The North East Conclave 2019 on ‘Transforming North East India through Science and Technology’ was organised in ____.

(A) Meghalaya
(B) Assam
(C) Sikkim
(D) Manipur
(E) Imphal
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: This two-day event was held at Shillong, Meghalaya on June 28, 2019. The conclave was organised by the Institute of Bio-resources and Sustainable Development (IBSD).

9. The International Day of the Tropics is observed on____ .

(A) June 28
(B) June 29
(C) June 27
(D) June 26
(E) June 25
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: To celebrate the extraordinary diversity of the tropics while highlighting unique challenges and opportunities the Tropical nations face, the United Nations observe 29 June as International Day of the Tropics.

10. _____ has conferred an honorary doctorate to Pullela Gopichand.

(A) IIT Madras
(B) IIT Kanpur
(C) IIT Bombay
(D) IIT Delhi
(E) IIT Kharagpur
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Popularly known as P Gopichand,India’s chief national badminton coach has been conferred with an honorary doctorate by IIT Kanpur.This was done on the occasion of their 52nd convocation.

11. ‘one nation, one ration card’ system will be implemented by which year ?

(A) December 31, 2020
(B) July 31, 2019
(C) September 30, 2020
(D) June 30, 2020
(E) October 31, 2020
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The central government has given a deadline of June 30, 2020 for implementing the ‘one nation, one ration card’ system.The system will be implemented on a fast track.

12. India and Indonesia has set a target for bilateral trade for a period till 2025. How much is the amount ?

(A) USD 75 bn
(B) USD 25 bn
(C) USD 50 bn
(D) USD 100 bn
(E) USD 150 bn
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: A target of USD 50 billion is set by India and Indonesia for bilateral trade for the period of next six years i.e till 2025. In 2016 the trade was USD 12.9 billion which rose to USD 18.13 billion in 2017

13. India is ranked at number ____globally in terms of money stored in Swiss Bank.

(A) 82
(B) 29
(C) 63
(D) 74
(E) 50
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: According to the data released by Swiss National Bank, India is ranked at 74th position. This is in terms of money stored by Indian citizens and enterprises.

14. India has penned an agreement with ___ for ‘Strum Ataka’ anti-tank missiles?

(A) France
(B) Russia
(C) United States
(D) Scotland
(E) Japan
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: India has got into a deal with Russia to acquire the ‘Strum Ataka’ anti-tank missiles for Rs 200 Crore with the emergency clause which says that the missiles would be supplied within three months of signing the deal.

15. Which is the first network provider in the country to phase out 3G service?

(A) Airtel
(B) BSNL
(C) Jio
(D) Vodafone
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Bharti Airtel announces to shut down 3G services in Kolkata. However 2G will work on feature phones. The broadband services will now be available for the consumers on high-speed 4G.

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ