Daily Current Affairs Quiz - 1 August 2019

Daily Current Affairs Quiz – 1 August 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 1 August 2019

1. Which is the best city in the world according to the ‘QS Best Student Cities Ranking 2019’?

(A) Singapore
(B) Dubai
(C) Paris
(D) London
(E) Boston
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: In the latest rankings by Quacquarelli Symonds for best student cities, garden city Bangalore has been ranked as the best city for students in India. On a global view London tops the chart followed by Tokyo and Melbourne.

2. India has launched the initiative ‘Innovating for Clean Air’ (IfCA) in partnership with which country?

(A) Russia
(B) United Kingdom
(C) Japan
(D) Australia
(E) Sweden
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The two year initiative of India and UK called Innovating for Clean Air has been launched in Bangalore. This provides a unique air quality measurement system by integrating sensor and satellite data which in turn will help India’s transition to Electric Vehicles usage.This programme is lead by UK Research and Innovation department.

3. Who is the newly appointed Finance Secretary?

(A) Subhash Chandra Garg
(B) Hasmukh Adhia
(C) Rajiv Kumar
(D) Rajiv Mehrishi
(E) Bimal Jalan
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: A 1986 batch, IAS officer Rajiv Kumar has been appointed as the new Finance Secretary which is one of the key economic policy making divisions of the government. He will replace Subhash Chandra Garg who has taken voluntary retirement recently.

4. Which initiative is launched by the NITI Aayog to promote innovation at community level in underserved rural regions of India ?

(A) Atal Innovation Mission Centre
(B) Atal Community Innovation Centre
(C) Atal Community Innovation Mission
(D) Programme for Atal Community Innovation
(E) Atal Community Centre
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: NITI aayog under its flagship initiative Atal Innovation Mission has launched the Atal Community Innovation Centre in New Delhi to encourage the spirit of innovation through solution driven design model to serve society. This will serve as a bridge between the existing knowledge base and technology to address the needs of society.

5. Which city will host the 22nd National Conference on e-Governance 2019?

(A) Shillong
(B) Agartala
(C) Guwahati
(D) Imphal
(E) Gangtok
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Ministry of Electronics & Information Technology in collaboration with the The Department of Administrative Reforms & Public Grievances will be organizing the 22nd National Conference on e-Governance 2019 at Shillong. This 2 day conference scheduled on 8th and 9th August will provide a platform to share and discuss various effective methods of e-governance.

6. The ISRO Technical Liaison Unit will be set up in which country?

(A) Germany
(B) Nepal
(C) Russia
(D) France
(E) China
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: To enable and facilitate effective technical coordination and timely intervention on diversified matters, the government of India has approved the setting up of ISRO Technical Liaison Unit at Moscow, Russia.Space corporations have always been one of the major links between the two countries.The average annual expenditure will be about Rs. 1.50 crore per annum.

7. Who is the recently appointment as a Director on the Central Board of Directors of RBI ?

(A) Atanu Chakraborty
(B) Anil Kumar Khachi
(C) Ajay Kumar Bhalla
(D) Anshu Prakash
(E) Viral Acharya
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: In the recent bureaucratic reshuffle, the government has nominated Atanu Chakraborty as a Director on the Central Board of Directors of RBI. Currently he is holding the post of Secretary in the Finance Ministry.

8. India and Russia have signed a deal to acquire R-27 air-to-air missiles. What is the deal budget?

(A) Rs 2,000 crore
(B) Rs 2,500 crore
(C) Rs 1,000 crore
(D) Rs 1,500 crore
(E) Rs 500 crore
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: In order to boost the Army morale and capabilities , the government of India has signed with Russia to acquire R-27 missiles.The deal is worth around Rs 1,500 crore. These air-to-air missiles will be equipped on the Su-30MKI combat aircraft to take on enemy aircraft at long ranges.The Central government has given powers to all the three forces to buy whatever equipment is required for safeguarding the borders with Pakistan.

9. The WorldSkills International Competition 2019 will be held in which country?

(A) Russia
(B) India
(C) UAE
(D) Singapore
(E) Japan
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Skill Development & Entrepreneurship ministry has announced that 48 members group will represent India in the WorldSkills International Competition 2019. Also called as ‘Olympics for Skills’,the event will be held in Kazan, Russia from 22 to 27 August 2019.

10. Which state has launched mobile library bus service under the “Ghar Ghar Dastak Ghar Ghar Pustak” Scheme?

(A) Rajasthan
(B) Bihar
(C) Maharashtra
(D) New Delhi
(E) Andhra Pradesh
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: With the aim of reaching the readers living in rural areas, resettlement colonies and slum, the mobile library bus service has been flagged off under the “Ghar Ghar Dastak Ghar Ghar Pustak” Scheme of the Delhi Public Library.

11. How many days target has been set by the government to achieve 100% Digitization of Waqf properties” ?

(A) 45 days
(B) 90 days
(C) 180 days
(D) 100 days
(E) 150 days
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Recently the government has decided to digitise all the waqf properties across the country and has set a target to achieve it in the first 100 days by using the Geographic Information System mapping to achieve the target. This decision has been taken in the national conference of State and Union Territories waqf boards which was organised by the Central Waqf Council under Ministry of Minority Affairs.

12. Which country has recently opened Shawala Teja Singh Temple for Hindu community?

(A) India
(B) Sri Lanka
(C) Malaysia
(D) Pakistan
(E) Myanmar
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: On the demand of local hindus, the Pakistan government has opened Teja Singh temple which is believed to be 1,000-year-old. This hindu temple located in Sialkot was closed since partition. The temple was closed as there were no hindu population residing in that area. Renovation and maintenance work has been started by the government.

13. Which company has become India’s largest Telecom company ?

(A) Vodafone Idea Limited
(B) Bharat Sanchar Nigam Limited
(C) Reliance Jio
(D) Bharti Airtel
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Just within three years of existence, Reliance Jio has surpassed all the contenders and has become India’s largest telecom company. It has 331.3 million subscribers as compared to Vodafone which has a base of 320 millions.

14. Which Indian cricketer has been banned by BCCI?

(A) Mohammad Shami
(B) Prithvi Shaw
(C) Hardik Pandya
(D) Jasprit Bumrah
(E) Virat Kohli
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: BCCI has slapped eight months ban on India opener Prithvi Shaw for failing a dope test. He will not be allowed to play in any format of cricket. He was found positive for terbutaline test during the Syed Mushtaq Ali T20 tournament.

15. Who was appointed as the Governor of Tripura?

(A) Ganga Prasad
(B) Ganeshi Lal
(C) R. N. Ravi
(D) Ramesh Bais
(E) Ram Naik
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: Chattisgarh MP Ramesh Bais is the new Governor of Tripura. He will the 18th Governor of state and succeeds Kaptan Singh Solanki. He was the former Union Minister of State (Independent charge) for Environment and Forests during Atal Bihari Vajpayee’s government in 1999

 

 CLICK HERE TO TAKE MORE SUCH QUIZ