Dear Mockbankers

Today in **Banker’s Bounty,** you will get** ****Decimal and Fraction **concept and previous year questions.

Step 1: Watch the video prepared by MockBank’s expert.

Step 2: Read the concepts that follow.

Step 3: Put a timer before you solve the previous year questions on decimal and fraction in quiz and record how much time it takes you to solve it.

Step 4: Send us questions in comments section below which took maximum time and we will tell you a faster way to solve it.

**Basic Concepts**

Fraction

A fraction is an expression that indicates the quotient of two quantities.

Examples of fractions: 1/2, 1/3, -8/5

A fraction has two parts, namely Numerator and Denominator.

Numerator is the number at the top of the fraction and denominator is the number at the bottom of the fraction.

For example, in the fraction 1/5, 1 is the numerator and 5 is denominator.

*The denominator of a fraction cannot be zero*

TYPES OF FRACTION:

- Common Fraction:
A common fraction (also known as Vulgar fraction and simple fraction) is a fraction in which both numerator and denominator are integers (As with other fractions, the denominator cannot be zero). Example 1/2, 1/5, 2/7 etc.
- Decimal Fraction:
A decimal fraction is a fraction in which denominator is an integer power of ten. (The term decimals are commonly used to refer decimal fractions).

Generally, a decimal fraction is expressed using decimal notation and its denominator is not mentioned explicitly. Example1/10 = 0.11/100 = 0.011/1000 = 0.001151/100 = 1.51

Decimal fractions can also be expressed using scientific notation with negative exponents

Example: 5.192 × 10^{−6}is a decimal fraction which represents .000005192. -
Conversion of decimal to fractionPut 1 in the denominator under the decimal point and annex with it as many zeros as is the number of digits after the decimal point. Now, remove the decimal point and reduce the fraction to its lowest terms.

Example

0.5 = 5/10 = 1/2

0.75 = 75/100 = 3/4

1.25 = 125/100 = 5/4

Now that you have seen the video and taken the mock test , let us now start our timers and attempt the mock test below

For every 100 cm, there is an extra 3cm. Now, there are 120 metres. so,

120*3=360 extra cms

Which means 3 metre and 60cms extra.

And=123m 60cms.

fter measuring 120 metres of rope, it was discovered that the metre rod was 3cm longer. The true length of the rope measured is?

I am not understand the question no3, 6/7 is correct. ?but it is option no.3

Greatest five digit number =99999

Divide 99999/120 = 833.325

120*833= 99960

99960+2 = 99962

is your answer.

Hi Srikar

Thanks for pointing it out srikar.

Sure revathy. We will ask our expert to prepare a solution

correct answer is 99962

because remainder must be 2 if we divide the number by 3 or 5 or 8 or 12.

99960 is a wrong answer..

I am not able to understand qn no 9.could u pls explain in detail

Comments are closed.