aily Current Affairs Quiz - 29 May 2019

Daily Current Affairs Quiz – 29 May 2019 provided to you by MockBank have all the relevant questions for Current Awareness or General Knowledge section of IBPS Bank PO, IBPS Clerical, IAS, UPSC, CDS, Railways, NDA, State PCS, MBA, CLAT and all other similar competitive examinations.

Daily Current Affairs Quiz – 29 May 2019

1. The Union Government has set up a tribunal for adjudicating ban on ___.

(A) LTTE
(B) JeM
(C) LeT
(D) Taliban
(E) Indian Mujahideen
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The Union Government has constituted the Unlawful Activities (Prevention) Tribunal to adjudicate whether or not there is sufficient cause for declaring the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) as an unlawful association.

2. RBI has decided to extend the initial cut-off timing for customer RTGS transactions to ___________ pm.

(A) 8:00 pm
(B) 5:00 pm
(C) 7:00 pm
(D) 6:00 pm
(E) 9.00 pm
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The Reserve Bank of India has decided to extend the timings for customer transactions in Real Time Gross Settlement (RTGS) System by 1.5 hours. The timings for customer transactions (initial cut-off) in RTGS will be extended from 4:30 pm to 6:00 pm. The new timing will be effective from June 1, 2019.

3. Which country has recently launched the nuclear-powered icebreaker named as the Ural?

(A) United States
(B) Australia
(C) Russia
(D) Germany
(E) France
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: Russia’s nuclear energy agency, Rosatom has come up with the nuclear-powered icebreaker name as Ural, on May 25, 2019, at the Baltic Shipyard in St. Petersburg. Ural is the third of the new LK-60Ya class of nuclear-powered ice-breakers. The first two are Arktika and Sibir. Arktika is expected to enter operation in 2020, Sibir in 2021 and Ural in 2022.

4. Which of these Indian architecture has entered the 2019 World Architecture News (WAN) Awards?

(A) Statue of Unity
(B) Adiyogi Shiva statue
(C) Spring Temple Buddha
(D) Konark Temple
(E) Ajanta Ellora Caves
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The world’s tallest statue, Statue of Unity, in Gujarat, constructed by Larsen & Toubro, has entered the globally-acclaimed 2019 World Architecture News (WAN) Awards.

5. The second phase of the India-France joint naval exercise, Varuna 19.2 was held in ____.

(A) Comoros
(B) Djibouti
(C) Burundi
(D) Ethiopia
(E) Visakhapatnam
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The second part of the Indo-French naval exercise christened as Varuna 19.2 was held from 22nd to 25th May 2019 in Djibouti. The first part of the exercise, Varuna 19.1 was held off the Goa coast from 1st to 10th May 19.

6. What is the global rank of India in terms of speed of mobile internet as per the Ookla’s Speedtest Global Index for April 2019?

(A) 136
(B) 104
(C) 121
(D) 118
(E) 91
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: With an average download speed of 10.71 Mbps, the global ranking of India’s mobile internet speeds has decreased to 121 in April 2019 as compared to 112 in May 2018. This report is released by Ookla, the US-based company behind Speed Test in its Speedtest Global Index for April 2019.

7. India’s first Tree Ambulance has recently been launched in ____.

(A) Bhopal
(B) Chennai
(C) Ahmedabad
(D) Mumbai
(E) Chattisgarh
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: Vice President M. Venkaiah Naidu flagged off a unique service called ‘Tree Ambulance’ in Chennai to revive and provide care to trees, following Cyclones Vardah (2016) and Gaja (2018) which uprooted lakhs of trees in the state. The Tree Ambulance service has been founded by, Dr K Abdul Ghani, also known as Green man of India.

8. Who among the following has won the UK’s International Dylan Thomas Prize 2019?

(A) Novuyo Rosa Tshuma
(B) Michael Adebolajo
(C) Guy Gunaratne
(D) Kayo Chingonyi
(E) None of the above
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The British-Sri Lankan writer and human-rights documentary film-maker, Guy Gunaratne, has won the £30,000 Swansea University International Dylan Thomas Prize 2019 for his debut novel In Our Mad and Furious City.

9. Peter Mutharika has been sworn in as the President of _____.

(A) Malawi
(B) Rwanda
(C) Botswana
(D) Tanzania
(E) Syria
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: The President of Malawi, Peter Mutharika has been elected to a second term in office as president after winning the 2019 elections with 38.57% of the vote.

10. The first session of the UN-Habitat Assembly has been organised in which city?

(A) New Delhi
(B) Nairobi
(C) Addis Ababa
(D) Rabat
(E) Abu Dhabi
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The first session of the UN-Habitat Assembly will be held from 27-31 May 2019 at UN-Habitat in Nairobi, Kenya. The special theme for the UN-Habitat Assembly is: “Innovation for Better Quality of Life in Cities and Communities”. India has been elected to the Executive Board of the first UN-Habitat Assembly on May 27, 2019.

11. How many states have been penalized by NGT for failing to submit a respective action plan on systematic disposal of plastic waste to CPCB latest by April 30, 2019?

(A) 21
(B) 18
(C) 29
(D) 25
(E) 27
 

Click Here to view Answer

Solution: D
Archery: The National Green Tribunal (NGT) had directed all the states and Union Territories (except 4) to submit their respective action plans on systematic disposal of plastic waste in compliance to Plastic Waste Management (PWM) Rules, latest by April 30, 2019, to Central Pollution Control Board (CPCB). In this regard, 25 states have failed to comply with the direction.

12. Which of these banks has launched the ‘Bank on Wheels’ service?

(A) Bank of India
(B) Indian Overseas Bank
(C) Canara Bank
(D) Punjab National Bank
(E) AU Bank
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Indian Overseas Bank (IOB) has launched a new service named ‘Bank on Wheels’ on May 27, 2019, in its 16 lead districts in the state of Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Kerala.

13. When was Menstrual Hygiene Day 2019 observed?

(A) May 27th
(B) May 28th
(C) May 25th
(D) May 26th
(E) May 30th
 

Click Here to view Answer

Solution: B
Archery: The Menstrual Hygiene Day 2019 was observed on May 28, 2019, with the theme ‘It’s Time for Action!’ The day aims to ensure no girl is left behind when it comes to menstrual hygiene and menstrual education.

14. The World Health Organisation officially labelled which addictive disorder?
(A) Excessive Gaming
(B) Excessive Sleeping
(C) Excessive Eating
(D) Excessive Laughing
(E) Excessive Drinking
 

Click Here to view Answer

Solution: A
Archery: Games may help the human brain in ways only the gamers want to believe. However,
The World Health Organisation officially labelled excessive gaming as a disorder after the member states agreed to adopt the 11th revision of the ‘International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems’ (ICD-11).

15. Team India will begin its campaign in the ICC World Cup 2019 on June 5 against which team?
(A) West Indies
(B) Sri Lanka
(C) South Africa
(D) England
(E) Zimbabwe
 

Click Here to view Answer

Solution: C
Archery: The ICC World Cup 2019 will open on May 30, with host England locking horns with South Africa. India will commence its campaign on June 5 against South Africa.